
Tuvalet Eğitimi
Tuvalet Eğitimi
Yol arkadaşlığına başlarken en büyük sıkıntılarımızdan biri bu ayki konumuz.. .hemen hemen her köpek sahibinin ilk başta en çok zorlandığı konu hani.. .TUVALET sorunu elbet.. .bakalım bu ayki tavsiyelerim ne olacak.
Aslında sanıldığı kadar zor değil bu konu ancak yaptığımız yanlışlar maalesef aylarca hatta yıllarca sürmesini sağlıyor doğru yere tuvaletini ögretmenin.. .bazen duyuyorum köpeğim 8 yaşında ve hala eve yapıyor gibi şeyler bu çok üzücü gerçekten.oysa insanoğlundan çok daha kolay öğrendikleri kesin.. . 🙂 sorun bakalım ebeveynlerinize kaç yaşına kadar altınıza yaptınız? Bizlerin bazen yıllarını alan bu süreç köpeklerde doğru teknikler ile uygulandığında birkaç hafta içinde çözülüyor.. .
Yaşam alanımız olan evlerimizde yeni katılan üyenin salondaki osmanlı desenli halıya sürekli tuvaletini yapması elbet bu ilişkiyi zedeliyor ve bir süre sonra ilk günlerde çıkan bu sorun yüzünden köpek evden bir şekilde tekrar çıkmak zorunda kalıyor.ya barınağa yada başka birine veriliyor maalesef.yanlış teknikleri uygulayan bilinçsiz köpek sahipleri pes etmek zorunda kalıyor.sağdan soldan edinilen bilgilerle tabiki bir yere kadar uğraşıyorlar .oysa tavsiyem işinin ehli profesyonel bir eğitmenden bilgi almaları.. .
ÖNEMLİ NOKTA
siz almadan önce bütün dünyanın doğumhane olduğunu sanar yavru dolayısıyla başka bir dünyaya girmesi onu ürkütür ve alışması bir süreçtir .. .lütfen hemen başarı beklemeyin.. .
PEKİ NE ZAMAN BAŞLANMALI?
Aslına balkarsanız yol arkadaşınız yuvasına girdiği gün başlar tuvalet eğitimi eger köpek 3 aydan küçükse aşıları tamamlanmadığından viral hastalıklara yakalanmaması adına dışarı çıkması yasaktır.mecburen evinizin sınırları içinde sizlerin belirlediği bir alana tuvaletini yapması gerekiyor.ancak bu alan hem uyuduğu hem oynadığı yaşam alanı olmamalıdır.
Malesef çogunlukla bu hata yapılmakta ona bir oda tahsis ediliyor hemen ve oraya yapması bekleniyor bu yapılan en büyük yanlıştır.istediğinde kapıyı açıp çıkamadığı için mecburen kendi yaşam alanına yapıyor ve ilk fırsatta kapı acılında da hemen çıkıp salondaki halıyaJ olayı lütfen şöyle yorumlayın sizi bir odaya kitleseler ve dışarı çıkma şansınız hiç olmasa ne yaparsınız? Evet duyuyor gibiyim tabiki sıkışınca odanın uzak bir köşesine mecburen yaparsınız.doğru cevap bu.. .ama seçme şansınız olduğu için uygun olan tuvalete gider ve ihtiyacınızı oraya yaparsınız değil mi?biz adem oğlunda böyleyken neden dört ayaklı dostlarımızda böyle olmasınki ?sonuç şu onada seçme şansı vermeli yaşam alanına tuvalet yapmaktan hiç hoşlanmazlar dolayısıyla en uygun yer kullanılmayan bir banyo yada tuvalet olabilir ancak en iyi yer balkonlardır tem yaşam alanından oldukça uzak hemde temizliği ve yıkanması son derece kolaydır.. .balkonu olmayan evlerde diğer secenekler kullanılabilir.
Yavru evinize ilk geldiğinde tuvalet için uygun alana daha önceden gazete sermenizi öneririm.hiç yere konmadan ilk buraya konulmalı ve tuvaletini yapması beklenmelidir.evde ilk nereye yaparsa bundan sonraki süreçte de aynı yere yapması çok daha kolay öğretilir.gazeteye yaptığı dışkı alınabilir ancak çok az bir kısmı durmalıdırda .böylece tekrar aynı yere yapması için koku orada kalır ve işiniz daha kolay.önemli bir ayrıntıyı atlamayalım ağlasada yavru lütfen yanına gitmeyin bırakın kalsın taaki tuvaletini yapıncaya kadar .aksi halde sürekli ağlayacaktır nasıl olsa siz ağlamanın ardından kapıyı açıp onu seveceginiz için bu yanlış bir şartlanmadır.bu arada yine bir detay balkon duvar ardından demir şeklinde olmalı zira balkondan düşme tehlikesi olmamalı demir aralarından düşüp yaralanan yavrular maalesef olmuştur.
Tuvaletini istenilen yere yapan minik yol arkadaşınız daha sonra evin koridor ve bir odasında gezebilir ancak evin heryerinde asla gezmesin alan büyük olunca heryere yapacaktır.aşamalı olarak ilk önce koridor sonrasında bir oda olabilir .oyun ve yemek alışkanlıgıda bu alanda verilebilir.yarım saate bir yavru kucaklanıp tuvalet alanı olan bölgeye götürülmelidir burda asla oyun oynanmamalı ve dikkatini dagıtmamalıdır.ayaklarınız hareket etmesin lütfen.kokuyu alan yavru gidip ihtiyaçlarını gidermelidir.istenilen yere tuvaletını yapan yavru dünyanın üstüne göktaşı düşerken sanki o kurtarmış gibi pata küte sevilmelidir J yogun sevme ve sözlü ödüller yaptıgının doğru oldugunu anlatır.her yarım saate bir istenilen yere mutlaka götürülmelidir.kucaklayıp götürmek yerine bir süre sonra balkon yada wc odasına yakın yere kadar gidin peşinizden gelen köpeğiniz tuvalet yolunu da ögrenecektir.sizde bu yere girip yine bekleyin lütfen .böylece ihtiyacı geldiğinde kendisi yolu ezberlediği için kolayca gidip uygun alana tuvaletini yapacaktır.
VE YİNE ÖNEMLİ BİR NOKTA
Yavrular siz tv izlerken yanınızda uyurken her uyandığında mutlaka küçük tuvaletini yaparlar uyanınca lütfen hemen tuvalet alanına götürün.ilk başta kaslarını yavru tutamaz ve bir süre sonra denge sağlanır.
TUVALET ALIŞKANLIĞI DÜZENLİ YEME İÇME İLE SAĞLANIR.. .
Tüm canlılarda düzenli yeme içme düzenli bir boşaltım sağlar.örnek verecek olursak en sevdiğiniz
yemeği masanızda düşünün lütfen harika yapılmış bir kuru fasülye ve pilav var masanızda yanında patates kızartması hanginiz red edebilirsiniz bu manzarayı J 24 saat masada ve her ana sıcak .arada gidip gelip yersiniz mutlaka ama ya sonrası ? sonrası şu günde 2 yada 3 kez tuvalete gidiyorsak normalde bu sefer 10 kez gidicez çünkü dengeyi bozduk vücut kendisini frenleyemiyor ve defalarca ihtiyaç gidermeye çalışır.köpekde de böyledir denge .dolayısıyla sizden ricam yeme içme proğramı hazırlamalısınız.
2-3 ay arası 4 ögün
3-6 ay arası 3 ögün
6-1 yaş arası 2 ögün
1 yaşında sonra 1 yada veteriner tavsiyesi üzerine 2 ögün vermeye devam edebilirsiniz.. .
Sabah 7 de kalkıp gece 24 de uyuyan bir aile yaşantınız varsa bu saatleri köpeğin büyüklüğüne bağlı olarak eşit zamanlara bölmeniz gerekiyor..mama önünde sadece 10 dakika kalmalıdır. saatlere sadık kalınmalı arada asla başka bir şey verilmemelidir.verilen bir parça bisküvi yada başka bir şey malesef düzeni bozacagından tuvalet alışkanlığını ögretememenize sebep olur.bu konuda evinize gelen arkadaşlarınızı örğütlemeniz gerekiyor sizin haricinizde başkaları birşeyler verirse ipin ucu gerçekten kaçıyor.saatinde ve mama kabında yemeğini yiyen yavru bunun doğru kolayca kavrar ve düzenli yenilen yiyecek düzenli bir boşaltım sağlayacaktır.
PEKİ SU ?
Ögün saatlerinde su mamayla beraber verilebilir.ve süresi yine tuvalet eğitimi boyunca 10 dakikadır.ancak aralarda su için zaman belirlemek gerekiyor örneğin sabah 8 de mama ve su verin bir sonraki ögün saat 13 de ise arada mutlaka bir yada iki kez su verilebilir. ancak süreyi unutmayalım sadece on dakika. su ve mama önünde durmamalı aksi taktirde gidip gelip yemek yiyecek ve dilediğinde su içecektir ve en sonunda da boşaltım ı kontrol edemeyeceğiniz için heryere dışkısını maalesef yapacaktır .unutmayalım ki TUVALET EĞİTİMİ KONTROL DEMEKTİR.
İlk başlarda bazen saati gece 3 e kurarak mutlaka kalkmalı ve yavruyu uygun alana götürmelidir gerçekten fazlasıyla işe yarayan bir yöntemdir bu .zor olan bu gece uyanmaları sayısı başarıyı elde edince azalıp tamamen yok olabilir.sonraki günlerde sırasıyla 4- 5 -6 diye gidebilir.akşam dokuzdan sonra mama vermeyi lütfen tercih etmeyin geç yenen mama gece tuvaletinin tekrar gelmesine sebep olur. yatana kadar birkaç kez daha aynı yere götürmekte fayda var.
Gün içinde yarım saate bir götürmeler 40 dakika ve artırılarak 1 saat şeklinde olmalıdır.yavru nasıl olsa tuvalet alanına gidecegine şartlanır.ev içinde yolu da ögrendigi için bir süre sonrada kendisi gidecektir.evin içinde istemediğiniz bir alana kaçırdığında sözlü olarak HAYIR demeli ve sonrasında kucaklayıp uygun alana götürülmelidir.
ŞARTLANMA DOĞRU ALANA TUVALETİNİ YAPARSA HEM SÖZLÜ HEM FİZİKİ ÖDÜL İLE İSTEMEDİĞİMİZ ALANA YAPARSADA HAYIR SÖZLÜ UYARISI SEKLİNDE OLMALIDIR.böylece sizin hoşnut olmadığınızı kavrar doğası gereği zaten bunu istemeyen yol arkadaşınız kolayca öğrenecektir.. .
Yapılan yanlışların başında ev içinde istenmeyen yaşam alanında herhangi bir yere yaptığında orayı dezenfekte edebilmek için çamaşır suyu kullanırız .bu asla olmamalıdır çamaşır suyunun içindeki amanyok onun küçük tuvaleti gibi kokar ve amanyok kokusu tuvalet çağrıştırdığı için oraya tekrar yapar.oysa sirkeli suyla silinmesi en doğrusudur.lütfen unutmayalım.
Bir süre sonra tüm yazdıklarıma uyan köpek sahibi tuvalet alışkanlığını yavruya kolayca öğretecektir.aşıları bittikten sonra ise tavsiyem onu dışarıda bir yere alıştırmaktır.balkon ve tuvalet alanı da dahil tercih olarak evin dışında uygun bir alan seçilmelidir.bu alan sessiz sakin taşıt trafiğinden uzak olmalıdır.evin içinde yapmış olduğu gaitalarını alıp uygun yerde 20 metrekarelik bir alanda zemine bulaştırmalıdır.böylece buraya götürülen köpek kendi dışkısının kokusunu alınca ben buraya daha öncede yapmışım der ve bunu tekrarlar istenilen yere yapınca yine yoğun bir şekilde sevilmelidir.ödül olarak asla yiyecek verilmemlidir.bu alanda oyun oynanmamalı ve ayaklarınız cok fazla hareket etmemelidir.dikkatini dagıtacak şeylerden mutlaka kaçınılmalıdır.yine saat başı dışarı çıkarmak yerinde bir karardır..sonrasında 2 saat 3- ve 4 saate bir çıkabilir.en sonunda sabah akşam çıkararak kaslarınıda tutmayı öğrenir.ve hedefinize ulaşırsınız.
Bazen köpekler bu alana yapmaz ve eve gelince tuvaletlerini eski bildikleri yere yapmayı tercih ederler.lütfen gözlemleyin ve yaparken hayır uyarısıyla hemen gezdirme kayışını takıp dışarıda belirlenen yere götürmelidir. yukarıda yazdığım şeyleri tekrar etmek gerekiyor.. .ısrarcı olmanızı anlayacak ve bu alana yapacaktır.. .
DIŞARIDA TUVALET ALIŞKANLIĞI ÖĞRETİLİRKEN VE SONRASINDA DA LÜTFEN MUTLAKA YANINIZDA POŞET GÖTÜRÜN .. .Zira parkalarda ve bahçeler ortak yaşam alanlarımızdır.biliçli köpek sahibine yakışan da köpeklerinin yaptığı dışkıları toparlamaktır.. .
Saygılarımla
DOSTÇA KALIN.